Det var en ovanligt solig lördag i november när NPD (Nationalsozialistisches partei Deutschlands), bestämde sig för att marschera genom Berlins gator för att sprida sitt budskap. NPD har jämförts med Hitlers nazistparti och tillhör den extrema högern i Tyskland. Inte nog med att de skulle gå genom stan, de hade till och med fått tillstånd att gå genom de judiska kvarteren, t.ex. förbi synagogan på Oranienburgerstrasse. Om någon sagt till mig där på morgonkvisten att dagen skulle sluta med att jag låg och tryckte bakom en soptunna för att inte bli gripen av polisen hade jag nog trott de skojat...
Intet ont anande följde jag med Zac ut för att tillsammans med våra kompisar Elvis, Nora och Sebastian visa vårt missnöje mot detta. Till en början var det helt ok, NPD-folket var på ett ställe och vi var på ett ställe. Polisen hade inringat NPD:arna så det inte skulle bli några sammanstötningar. So far so good. Men efter några timmars planlöst omkringströvande beslöt vi oss för att ta oss hemåt, men se det var lättare sagt än gjort. Elvis hade redan lämnat sällskapet efter att polisen varit så vänlig och sprutat tårgas i ögonen på honom men vi andra var kvar och började så smått traska hemåt. Det var nu det började bli problem.
Typiskt nog hade NPD:arna beslutat sig för att ha sin uppsamlingsplats 100 meter från vår lägenhet och eftersom stämningen börjat bli ganska hotfull de båda lägren emellen hade man spärrat av en stor del av stadsdelen Mitte. Vi försökte med alla omvägar vi kunde hitta, men det fanns inget sätt att ta sig hem. Vid ett tillfälle insåg vi att enda vägen var att klättra över ett nätstaket så upp bar det... Hoppsan, på andra sidan kom hela insatsstyrkan springande så det var bara att hoppa över på andra sidan igen. Om det är någon som tycker att den svenska polisen kan se nog skräckinjagande ut kan ni kanske tänka er hur den tyska Polizei ser ut. Till och med biljettkontrollanter i tunnelbanan har schäferhundar, bara som ett exempel.
Så slutligen trodde vi att vi hittat lösningen. Vi gick in på en lugn sidogata för att komma från Friedrichstrasse, där det blivit ett väldigt tumult och folk kom springande från överallt. Efter en liten stund kom dock polisen och skrek: "Raus! Raus!" Eftersom jag inte hade några ID-handlingar på mig (bra ak) var det ingen bra idé att stanna på gatan och bli infångad av polisen, så vi tog skydd bakom några soptunnor. I och för sig hade det säkert inte varit speciellt bra om de hittade oss där heller... Men men. Bakom tunnorna kunde vi se kravallpolisen komma springade och fullkomligt tömma gatan på folk. Här var det inget: "Kan du vara snäll att följa med här" utan poliserna fullkomligt släpade ut folk med våld. Som tur var såg de inte oss, och efter att ha väntat några extra minuter vågade vi oss fram. Det var många tankar som hann gå igenom huvudet där bakom soptunnorna, det kan jag lova. "Vad händer om de får tag i oss?" var väl den mest tryckande.
Efter att ha kommit till ytterligare en återvändsgränd, ca 6 timmar efter att vi gett oss ut på dagen, bad vi till en polis som stod och vaktade vid avspärrningen att vi skulle få gå hem till vår lägenhet. Eftersom vi inte hade något bevis med oss på att vi hade en lägenhet där (lämna aldrig hemmet utan ditt lägenhetskontrakt har jag lärt mig nu) var han väldigt tveksam. Men någonstans långt därinne i den hårda polizeikroppen fanns ändå ett hjärta. Han erbjöd sig att följa oss hem för att se till att vi inte skulle gå till NPD-människorna och göra sattyg. Sagt och gjort. Poliseskort ända in i lägenheten. Hoppas det var första och sista gången.
Wednesday, May 30, 2007
Wednesday, May 16, 2007
Arbeiten in Mitte
Jag minns faktiskt inte min första arbetsdag på Restaurant Mansy. Hur mycket jag än anstränger mig kan jag inte minnas hur det var att kliva in där för allra första gången som anställd. Men jag minns mycket annat. Min mentor och utbildare skulle bli Katja, samma person jag pratat med första gången jag satte min fot på restaurangen. Katja var en bestämd kvinna från Marocko som hade för vana att titta över kanten på sina glasögon när jag gjorde något som var fel, eller inte fattade nog fort hur kaffemaskinen fungerade. Hon var dock ganska trevlig att prata med och hon brukade underhålla mig med små anekdoter om saker hon och hennes man hittade på. Mannen visade sig vara en mycket stram och smal herre som sällan drog på mungiporna. Der Chef höl sig alltid väl med honom, så nåt slags inflytande måste han haft någonstans. Det visade sig också att Katja lämnat sin lilla son i Marocko när hon flyttade till Berlin och gifte sig. Detta bidrog till att mitt omdöme om henne ändrades mer till det sämre... Men hon var en utmärkt lärare. Och hon var noga med att påpeka när jag gjorde fel, vilket visade sig vara bra eftersom hennes stränghet inte var i närheten av hur Der Chef var.
Jag tror det var min andra dag på jobbet som jag fick stifta bekantskap med en lång och blond tjej, den enda tyskan på stället. Julia var min räddning där i början. Hon pladdrade på och kallade mig alltid för Annalein, vilket kändes fint på något sätt. När hon sedan blev tillsammans med säkert 20 år äldre Der Chef var det dock inte lika roligt att skvallra med henne längre.... Vid den här tidpunkten jobbade även följande på restaurangen:
Gafi från Makedonien. Han skulle snart bli pappa för andra gången och när jag frågade honom hur det kändes ryckte han mest på axlarna och sa nåt i stil med: Schon gut, aber das ist nur für meine Frau. Trots mansgrisfasonerna var han en skön typ. Han bodde åt mitt håll och brukade ge mig lift hem, förlorade dock lite vitsen när man först var tvungen att gå nästan lika långt åt fel håll för att komma till hans Golf. Men han tyckte inte jag skulle gå själv hem mitt i natten och det var ju en fin tanke. Han var även den ende som gav mig dricks, tills han upptäckte att ingen annan gjorde det.
Bazam från Libanon. När han hörde att jag var från Sverige frågade han genast var i Sverige jag kom ifrån. jag försökte förklara så gott jag kunde, men eftersom killen inte hade någon referenspunkt alls i Sverige fattade jag inte riktigt vitsen. Han kanske bara ville vara trevlig, så jag frågade var i Libanon han kom ifrån utan att ha den blekaste om var hans hemstad låg heller! Bazam var annars en riktig pärla skulle det visa sig. Han hade en förmåga att se om man var lite nere och fick mig alltid på bättre humör, bara genom att säga någon rolig kommentar när man var ute i köket i något ärende. Han lagade gudomlig pizza, till slut behövde jag inte ens säga vilken sort jag ville ha för jag tog alltid samma med några specialändringar. Under fotbolls-vm 2002 hade vi alltid något att prata om. Han kände till flera av de svenska spelarna men när jag förutspådde att en viss Zlatan Ibrahimovic en dag skulle bli något stort fnös han mest och trodde inte ett dyft på mitt siande. Undrar om han kommer ihåg det nu?
Tanja från Ryssland. Det tog tre veckor innan jag träffade Tanja. Tre veckor av non stop arbete, utan en enda ledig dag. Hon jobbade precis som jag i baren, men hade flytt hem till Ryssland för något akut med sin son. Detta innebar att jag fick jobba alla hennes pass också. Min allra första lördag minns jag speciellt väl. Restaurangen var knökfull och bongarna bara sprutade ut ur maskinen och jag hade inte en chans att hinna med när jag var ensam i baren. Zac och Andrew kom förbi för att säga hej och grattis till jobbet och vad de mötte var en utarbetad Anna-Karin som inte haft rast på tio timmar, fått diverse utskällningar av Der Chef och definitivt med gråten i halsen. Större delen av kvällen är som ett enda töcken där drinkar, beställningar och utskällningar blandas i en konstig röra. När alla gäster gått hem var det bara jag, Der Chef, Julia och Gafi kvar. Och en bardisk fullkomligt överbelamrad med glas som jag inte hunnit diska. Jag skojar inte, det fanns inte plats för en knappnål på disken. Jag har för mig att Julia erbjöd sig att hjälpa mig, men Der Chef ansåg att det var mitt ansvar att ta reda på allt själv. Så här i efterhand borde jag hängt av mig förklät där och då och aldrig kommit tillbaka.
Tanja var det ja. När hon väl kom tillbaka fick jag några dagar ledigt, vilket iofs ledde till att jag blev toksjuk. Tanja var shysst, men hon hade noll koll på drinkar. Oftast delade vi upp arbetet, vi jobbade alltid båda två på fredagar och lördagar, jag fixade drinkarna och hon hällde upp ölen. Seriöst, efter att ha jobbat och blivit utbildad på att hälla upp enbart svensk öl är det ett helvete att komma till Tyskland. Om devisen i Sverige less foam is more så är det precis tvärtom i Tyskland. Där ska det vara mycket skum, och ha en speciell fluffig konsistens som jag fortfarande hävdar tar åratals att lära sig... Jag och Der Chef hade många diskussioner om det här. Eller ja, diskussioner. Det innebar oftast att han beklagade sig över min usla teknik och det slutade oftast med att han fick ställa sig själv och hälla upp. En gång, lägg märke till en gång och aldrig mer, hällde jag ut en öl som blivit extremt misslyckad och jag har aldrig hört någon svära (antar jag) så mycket på arabiska förut. I chocktillståndet kunde jag plötsligt bara prata svenska, och möjligen engelska så någon konversation blev det aldrig tal om. Detta kan ha varit första gången Der Chef satte en kniv mot min hals och sa: "Ich bringe dich um".
Det där med etik och moral verkade inte betunga Der Chef speciellt mycket. I menyerna stod att drinkarna innehöll vissa sorter av all alkohol, och alla flaskor stod prydligt uppradade bakom baren, väl synliga för alla gäster. Spriten vi blandade i drinkarna fanns dock i ett skåp under bardisken, så istället för t.ex. Absolut vodka kunde det mycket väl vara Gorbatschow vodka i glasen. Jag minns specielt en gång när Rosévinet tog slut. På lunchen hade vi alltid två stamgäster som lätt kunde klunka i sig ett par liter Rosévin var, två kostymherrar. En dag tog då vinet slut och jag bad Julia säga till gästerna att tyvärr var fallet så men kunde vi locka med något annat? Hon snörpte rejält på munnen och tillkallade Der Chef. Han hade en mycket enkel lösning på problemet. I ena handen höll han en flaska vitt vin och sa: "Weisswein." I andra handen hade han en flaska rött och sa földaktligen: "Rotwein." Sen började han hälla från båda flaskorna samtidigt ner i Rosevinskaraffen och sa triumferande: "Roséwein." Att jag inte tänkt på det.
Jag tror det var min andra dag på jobbet som jag fick stifta bekantskap med en lång och blond tjej, den enda tyskan på stället. Julia var min räddning där i början. Hon pladdrade på och kallade mig alltid för Annalein, vilket kändes fint på något sätt. När hon sedan blev tillsammans med säkert 20 år äldre Der Chef var det dock inte lika roligt att skvallra med henne längre.... Vid den här tidpunkten jobbade även följande på restaurangen:
Gafi från Makedonien. Han skulle snart bli pappa för andra gången och när jag frågade honom hur det kändes ryckte han mest på axlarna och sa nåt i stil med: Schon gut, aber das ist nur für meine Frau. Trots mansgrisfasonerna var han en skön typ. Han bodde åt mitt håll och brukade ge mig lift hem, förlorade dock lite vitsen när man först var tvungen att gå nästan lika långt åt fel håll för att komma till hans Golf. Men han tyckte inte jag skulle gå själv hem mitt i natten och det var ju en fin tanke. Han var även den ende som gav mig dricks, tills han upptäckte att ingen annan gjorde det.
Bazam från Libanon. När han hörde att jag var från Sverige frågade han genast var i Sverige jag kom ifrån. jag försökte förklara så gott jag kunde, men eftersom killen inte hade någon referenspunkt alls i Sverige fattade jag inte riktigt vitsen. Han kanske bara ville vara trevlig, så jag frågade var i Libanon han kom ifrån utan att ha den blekaste om var hans hemstad låg heller! Bazam var annars en riktig pärla skulle det visa sig. Han hade en förmåga att se om man var lite nere och fick mig alltid på bättre humör, bara genom att säga någon rolig kommentar när man var ute i köket i något ärende. Han lagade gudomlig pizza, till slut behövde jag inte ens säga vilken sort jag ville ha för jag tog alltid samma med några specialändringar. Under fotbolls-vm 2002 hade vi alltid något att prata om. Han kände till flera av de svenska spelarna men när jag förutspådde att en viss Zlatan Ibrahimovic en dag skulle bli något stort fnös han mest och trodde inte ett dyft på mitt siande. Undrar om han kommer ihåg det nu?
Tanja från Ryssland. Det tog tre veckor innan jag träffade Tanja. Tre veckor av non stop arbete, utan en enda ledig dag. Hon jobbade precis som jag i baren, men hade flytt hem till Ryssland för något akut med sin son. Detta innebar att jag fick jobba alla hennes pass också. Min allra första lördag minns jag speciellt väl. Restaurangen var knökfull och bongarna bara sprutade ut ur maskinen och jag hade inte en chans att hinna med när jag var ensam i baren. Zac och Andrew kom förbi för att säga hej och grattis till jobbet och vad de mötte var en utarbetad Anna-Karin som inte haft rast på tio timmar, fått diverse utskällningar av Der Chef och definitivt med gråten i halsen. Större delen av kvällen är som ett enda töcken där drinkar, beställningar och utskällningar blandas i en konstig röra. När alla gäster gått hem var det bara jag, Der Chef, Julia och Gafi kvar. Och en bardisk fullkomligt överbelamrad med glas som jag inte hunnit diska. Jag skojar inte, det fanns inte plats för en knappnål på disken. Jag har för mig att Julia erbjöd sig att hjälpa mig, men Der Chef ansåg att det var mitt ansvar att ta reda på allt själv. Så här i efterhand borde jag hängt av mig förklät där och då och aldrig kommit tillbaka.
Tanja var det ja. När hon väl kom tillbaka fick jag några dagar ledigt, vilket iofs ledde till att jag blev toksjuk. Tanja var shysst, men hon hade noll koll på drinkar. Oftast delade vi upp arbetet, vi jobbade alltid båda två på fredagar och lördagar, jag fixade drinkarna och hon hällde upp ölen. Seriöst, efter att ha jobbat och blivit utbildad på att hälla upp enbart svensk öl är det ett helvete att komma till Tyskland. Om devisen i Sverige less foam is more så är det precis tvärtom i Tyskland. Där ska det vara mycket skum, och ha en speciell fluffig konsistens som jag fortfarande hävdar tar åratals att lära sig... Jag och Der Chef hade många diskussioner om det här. Eller ja, diskussioner. Det innebar oftast att han beklagade sig över min usla teknik och det slutade oftast med att han fick ställa sig själv och hälla upp. En gång, lägg märke till en gång och aldrig mer, hällde jag ut en öl som blivit extremt misslyckad och jag har aldrig hört någon svära (antar jag) så mycket på arabiska förut. I chocktillståndet kunde jag plötsligt bara prata svenska, och möjligen engelska så någon konversation blev det aldrig tal om. Detta kan ha varit första gången Der Chef satte en kniv mot min hals och sa: "Ich bringe dich um".
Det där med etik och moral verkade inte betunga Der Chef speciellt mycket. I menyerna stod att drinkarna innehöll vissa sorter av all alkohol, och alla flaskor stod prydligt uppradade bakom baren, väl synliga för alla gäster. Spriten vi blandade i drinkarna fanns dock i ett skåp under bardisken, så istället för t.ex. Absolut vodka kunde det mycket väl vara Gorbatschow vodka i glasen. Jag minns specielt en gång när Rosévinet tog slut. På lunchen hade vi alltid två stamgäster som lätt kunde klunka i sig ett par liter Rosévin var, två kostymherrar. En dag tog då vinet slut och jag bad Julia säga till gästerna att tyvärr var fallet så men kunde vi locka med något annat? Hon snörpte rejält på munnen och tillkallade Der Chef. Han hade en mycket enkel lösning på problemet. I ena handen höll han en flaska vitt vin och sa: "Weisswein." I andra handen hade han en flaska rött och sa földaktligen: "Rotwein." Sen började han hälla från båda flaskorna samtidigt ner i Rosevinskaraffen och sa triumferande: "Roséwein." Att jag inte tänkt på det.
Wednesday, May 9, 2007
I väntan på nästa...
I brist på anmat material lägger jag in ett gammalt inlägg från en gammal blogg...
Fick massa fina bilder från Berlin av Philip igår och det gjorde verkligen att "hemlängtan" gjorde sig påmind. Jag fattar inte varför och hur jag kan sakna en stad så mycket, för det är verkligen främst staden i sig jag saknar. Det är ju inte direkt någon av mina gamla vänner som bor kvar där men ändå gör det lite ont i hjärtat varje gång jag ser klottret på Tacheles eller Al Rajs skylt, om än så bara på bild. När jag var där i höstas med Kajsa hade jag ändå känslan när jag åkte hem att det var bra att jag varit där och lite insett att jag inte vill flytta tillbaka, men nu minns jag inte längre hur den känslans känns. Igår var det exakt fyra år sedan jag gjorde min allra sista arbetsdag hos Mansy. Kan ju inte säga att jag saknar varken honom eller själva jobbet där, men jag lärde mig så otroligt mycket av den upplevelsen att det ändå känns som en extremt viktig del av mitt liv. Det var väldigt nyttigt att tvingas göra sig förstådd på knagglig tyska och att slita som ett djur för att tjäna lite pengar. Jag saknar ju ändå en del av de människor som jobbade på den där restaurangen... Bazam t.ex. Undrar vad han gör idag? Kanske han står kvar där bakom sin lilla disk och gör de godaste vegetariska pizzorna i världen? Jag lär ju aldrig gå in i det köket och kolla igen. Undrar om han har kvar den lilla svenska flaggan jag gav honom under fotbolls-vm för fyra år sen? Bor han kvar i korsningen mellan Friedrichstrasse och den där andra gatan där man går ner med alla trevliga barerna... Damn, vad heter den? Jag minns speciellt en kväll när jag inte jobbat utan bara gick förbi restaurangen och de skulle precis stänga. Jag och Bazam tog sällskap hem och pratade om allt och ingenting. Jag vet inte varför men det minnet är att av mina bästa från då. Då kände jag mig som jag hörde till, som om jag var en av dem på något konstigt vis. Undrar hur ett sådant egentligen obetydligt minne kan etsa sig fast så väl? Och Tanya, hon lyckades ju iaf lämna stället strax efter mig, undrar om hon ens är kvar i stan? Hon kanske har åkt hem till sin son i Ryssland som måste vara... 12? Jag minns så väl den där sista dagen på jobbet. Hur chefen i alla fall verkade lite ångerfull över hur han behandlat mig. Men jag kanske bara inbillade mig för att jag ville ha ett fint slut. Undrar om han fortfarande håller knivar mot sin personals hals och säger: Ich bringe dich um. Herregud! Hur stod jag ut egentligen? Det om nåt måste ju vara ett bevis på stadens storhet, att jag ändå stannade.Och alla andra jobb... My god. Snacka om skum restaurangbransch. Dåren på sixties som bad mig skriva upp alla drinkar jag kunde blanda och sedan påstå att min caipirinha innehöll för lite socker? Dessutom hade han en säng på sitt så kallade kontor och levde bara på frukt. De nitiska tvillingarna på kaffeplejset som bara satt där och såg uppstramade ut och ville att jag skulle jobba gratis tills jag kunde sköta kafeet helt själv, eller det amerikanska dinert där jag fick sparken efter en dag för att de skulle dra ner på arbetstiderna, som aldrig gav mig tillbaka alla satans papper man varit tvungen att skaffa. Och alla dessa människor som blixtrade förbi på alla provjobb och även andra ställen: Stephanie: Bei uns in München, Charlie the coffemaker, tonåriga Julias relation till medelålders chef, asiatiskan med bananflugorna, bartenderukrainskan som inte kunde hälla upp öl, wannabeesen på sixties, andrew på dietrichs som blåljög om allt, ketchupmannen, katha, joel, johnny och han med balkongen och de med bäbisen som fick en findus? pippi? alfons? und so weiter und so weiter.Det tråkigaste av allt är att jag enbart har minnesbilder av Berlin, knappt några riktiga bildbevis. Men det kanske är just därför allt får ett visst romantiskt sken, för att jag inte kan se hur det egentligen såg ut.
Fick massa fina bilder från Berlin av Philip igår och det gjorde verkligen att "hemlängtan" gjorde sig påmind. Jag fattar inte varför och hur jag kan sakna en stad så mycket, för det är verkligen främst staden i sig jag saknar. Det är ju inte direkt någon av mina gamla vänner som bor kvar där men ändå gör det lite ont i hjärtat varje gång jag ser klottret på Tacheles eller Al Rajs skylt, om än så bara på bild. När jag var där i höstas med Kajsa hade jag ändå känslan när jag åkte hem att det var bra att jag varit där och lite insett att jag inte vill flytta tillbaka, men nu minns jag inte längre hur den känslans känns. Igår var det exakt fyra år sedan jag gjorde min allra sista arbetsdag hos Mansy. Kan ju inte säga att jag saknar varken honom eller själva jobbet där, men jag lärde mig så otroligt mycket av den upplevelsen att det ändå känns som en extremt viktig del av mitt liv. Det var väldigt nyttigt att tvingas göra sig förstådd på knagglig tyska och att slita som ett djur för att tjäna lite pengar. Jag saknar ju ändå en del av de människor som jobbade på den där restaurangen... Bazam t.ex. Undrar vad han gör idag? Kanske han står kvar där bakom sin lilla disk och gör de godaste vegetariska pizzorna i världen? Jag lär ju aldrig gå in i det köket och kolla igen. Undrar om han har kvar den lilla svenska flaggan jag gav honom under fotbolls-vm för fyra år sen? Bor han kvar i korsningen mellan Friedrichstrasse och den där andra gatan där man går ner med alla trevliga barerna... Damn, vad heter den? Jag minns speciellt en kväll när jag inte jobbat utan bara gick förbi restaurangen och de skulle precis stänga. Jag och Bazam tog sällskap hem och pratade om allt och ingenting. Jag vet inte varför men det minnet är att av mina bästa från då. Då kände jag mig som jag hörde till, som om jag var en av dem på något konstigt vis. Undrar hur ett sådant egentligen obetydligt minne kan etsa sig fast så väl? Och Tanya, hon lyckades ju iaf lämna stället strax efter mig, undrar om hon ens är kvar i stan? Hon kanske har åkt hem till sin son i Ryssland som måste vara... 12? Jag minns så väl den där sista dagen på jobbet. Hur chefen i alla fall verkade lite ångerfull över hur han behandlat mig. Men jag kanske bara inbillade mig för att jag ville ha ett fint slut. Undrar om han fortfarande håller knivar mot sin personals hals och säger: Ich bringe dich um. Herregud! Hur stod jag ut egentligen? Det om nåt måste ju vara ett bevis på stadens storhet, att jag ändå stannade.Och alla andra jobb... My god. Snacka om skum restaurangbransch. Dåren på sixties som bad mig skriva upp alla drinkar jag kunde blanda och sedan påstå att min caipirinha innehöll för lite socker? Dessutom hade han en säng på sitt så kallade kontor och levde bara på frukt. De nitiska tvillingarna på kaffeplejset som bara satt där och såg uppstramade ut och ville att jag skulle jobba gratis tills jag kunde sköta kafeet helt själv, eller det amerikanska dinert där jag fick sparken efter en dag för att de skulle dra ner på arbetstiderna, som aldrig gav mig tillbaka alla satans papper man varit tvungen att skaffa. Och alla dessa människor som blixtrade förbi på alla provjobb och även andra ställen: Stephanie: Bei uns in München, Charlie the coffemaker, tonåriga Julias relation till medelålders chef, asiatiskan med bananflugorna, bartenderukrainskan som inte kunde hälla upp öl, wannabeesen på sixties, andrew på dietrichs som blåljög om allt, ketchupmannen, katha, joel, johnny och han med balkongen och de med bäbisen som fick en findus? pippi? alfons? und so weiter und so weiter.Det tråkigaste av allt är att jag enbart har minnesbilder av Berlin, knappt några riktiga bildbevis. Men det kanske är just därför allt får ett visst romantiskt sken, för att jag inte kan se hur det egentligen såg ut.
Friday, February 9, 2007
Ich bringe dich um
Jag var nästan ända nere vid Monbijouplatz i slutet av Oranienburgerstrasse och hade i stort sett gett upp hoppet om napp på jobbfronten. Jag hade gått in på varje restaurang och bar och på kraftigt knackig tyska frågat om möjligheter till arbete, utan framgång. Jag gick in på en av de sista ställena på vänster sida av gatan, precis där den delar sig i två, läste "Restaurang Mansy" på skylten och klev modfälld upp för trapporna. En till synes ganska liten restaurang, nästan inga människor, men väl en kvinna bakom baren. Jag körde min standardreplik till henne: "Hallo, mein name ist Anna und ich komme aus Schweden. Ich suche Arbeit." Istället för det sedvanliga: "Leider haben wir in Moment kein Platz frei", tittade hon på mig länge och sa sedan: "Moment, ich bringe der Chef." Der Chef var en man i 45-årsåldern, tunnhårig och med högt hårfäste, som såg ut att ha arabiskt ursprung. Jag minns knappt vad han sa, men jag minns att jag kände mig väldigt underlägsen på grund av min dåliga tyska, men jag fattade i alla fall att han erbjöd mig att komma tillbaka och börja jobba veckan därpå. Jag fullkomligt flög ut från restaurangen med extremt lätta steg. Vad jag inte visste då var att jag skulle gå ut från restaurangen med lika lätta steg fyra månader senare, oerhört tacksam för att aldrig behöva sätta min for där igen.
Fortsättning följer snart...
Fortsättning följer snart...
Monday, January 29, 2007
Wie es alles begann
Min första lägenhet i Berlin låg på Gleimstrasse, närmaste hållplats Schönhauser Allee i Prenzlauer Berg. Man tog U2:an ovan jord sista biten. På den tiden gick tunnelbanan mellan Ruhleben och Vinetastrasse men numer kommer man ända till Pankow med U2:an. Jag minns att man skulle gå in i porten vid ett gym, och sen direkt upp till vänster. Trappuppgången hade onekligen sett sina bästa dagar då färgen flagnade kraftigt och det stank av urin, jag minns de förskräckta minerna hos mina kompisar Johanna och Helena som hälsade på där den där hösten 2000 när de såg var vi skulle gå upp. De undrade vad jag hamnat i för knarkarkvarter egentligen. Jag tror lägenheten låg på tredje våningen och huset var ett gammalt typiskt tyskt hus med koluppvärming. Eftersom ekonomin här i det forna Östberlin fortfarande inte var den bästa renoverade man bara varannan fasade av husen och vår fasad hörde naturligtvis till den orenoverade.
Jag och min dåvarande pojkvän Zac hyrde ett rum i lägenheten som var en tvåa med kök och badrum. En riktigt fräsch lägenhet trots det sunkiga yttret, och det enda negativa var väl just värmeförsörjningen som inte var den bästa. Som otroligt frusen person led jag kraftigt tills vi upptäckte att man kunde slå på ett element... I lägenheten bodde också Anja, en kompis till min brevkompis Sabine som varit vänlig nog att låta oss bo där till ett överkomligt pris. Men vissa dagar testades tålamodet mer än vanligt... Anja var extremt pedant och kunde inte tåla att vi stökat till i köket. Och med stöka till kunde hon mena att vi inte torkat av diskbänken ordentligt. Hon lämnade oftast små lappar skrivna på dålig engelska som vi knappt fattade och detta bidrog till en ganska frostig stämning mellan oss och vår hyresvärd.
Jag tyckte om området kring lägenheten, Mauerpark på gångavstånd och ett litet köpcenter 200 meter bort. Om man gick Gleimstrasse mot Schönhauser Allee och svängde vänster precis vid den stora biografen (bara dubbade filmer dock) hamnade man snabbt vid dåtidens Berlins trevligaste Dönerman. Mosaik döner var alltid öppet, och då menar jag alltid. Tyvärr finns den inte kvar idag, var tvungen att kolla vid ett senare besök i Berlin...
Det var alltså så jag spenderade min första tid i Berlin, Zac flyttade och jag hängde på. Aldrig hade jag trott att jag skulle bli så handlöst och brutalt förälskad i staden... En kärlek som fick mig att återvända.
Min andra lägenhet i Berlin kändes väldigt långt ifrån det ruffiga och slitna Prenzlauer Berg, trots att den bara låg tio minuter med tram från min nya adress: Schlegelstrasse. En adress man direkt våndades över att behöva uttala en sen natt efter besök på olika barer till en taxichaufför. Men å andra sidan kunde man ju bo på Schlesischestrasse vid Schlesisches Tor. Lägenheten låg mittemellan två hållplatser, antingen kunde man välja S-Bahn vid Nordbahnhof eller ta U6:an vid Zinnowitzerstrasse. Fast sanningen att säga promenerade man mest eftersom läget var ypperligt med nära till Oranienburgerstrasse, Hackesher Markt, Friedrichstrasse och Unter den Linden. Den här trean, mitt i Mitte, delade jag med Zac och min kompis Kajsa som jag överatalat det senaste året att Berlin was the place to be. Jag är väldigt säker på att hon inte ångrat sitt val...
Lägenheten hade sjukt högt i tak, så högt att man behövde en stege för att nå upp, alla pallar, stolar och bord i världen räckte inte till. Detta innebar att vi hade dåligt med lampor i alla rum, i alla fall i taket. När jag och Kajsa anlände till Berlin, med Säfflebussen sent en kväll i oktober 2001 hade vi inte berättat för Zac att vi skulle komma just då, som vår medbrottsling hade vi valt ut Zacs kollega Elvis som lovat dyrt och heligt att hindra Zac från att lämna lägenheten. När jag ringde Elvis när vi var på ingång lade han till med sin mest spionlika röst och viskade att de var på plats. Zac var tydligen mer än lovligt förvirrad både innan vår ankomst och efter... Området kring lägenheten var långt mer kulturellt än den förra med Bertold Brecht-museet ett stenkast bort. Ett museum som jag dock aldrig uppfattade att det låg där förrän långt senare. Det finns också en kyrkkogård precis i korsningen Schlegelstrasse/Chaussestrasse där många tyska kulturpersonligheter ligger begravda, mer utförligt beskrivet i Carl-Johan Vallgrens Berlin¨på åtta kapitel. Det mest bisarra i området var en restaurang som serverade svenskt julbord efter konstens alla regler, dock förstod jag inte vad korvsalladen hade där att göra...
Apropå Dönermannen vid Gleimstrasse, här i Mitte fanns faktiskt en Ketchupmann. Alldeles i korsningen Oranienburgerstrasse och Friedrichstrasse finns en liten imbiss som säljer döner, turkisk pizza och pommes frites. En troligtvis sen kväll blev suget för stort för mig och jag beslöt mig för att köpa en pommesbricka på vägen hem från jobbet. Jag stegade fram till en man som jag senare skulle döpa till ketchupmannen och beställde. Han frågade om jag ville ha ketchup på och jag sade något i stil med: Ja, aber nur ein bisschen (Ja, men bara lite). Jag vet än idag inte om det var mitt usla uttal eller hans buslust, men en bricka fylld med ketchup och lite pommes fick jag, och ett brett flin från Ketchupmannen. Sedan den dagen morsade vi alltid på varann när jag gick förbi, men jag köpte aldrig mer pommes med ketchup av honom...
Min tredje lägenhet var bara min för en väldigt kort tid. Jag och Kajsa kunde inte motstå frestelsen utan återvände till staden i november 2005. Lånade under fyra dagars tid en lägenhet av min kompis Patrik som i sin tur bodde i andra hand. Vi fick lova att inte yppa ett ord om var vi bodde om vi skulle råka på någon i närheten av lägenheten som eventuellt kunde vara hans hyresvärd. Vi teg som muren. Lägenheten i fråga låg i Friedrichshain, ett helt nytt område för mig som vi hört vuxit mer och mer i popularitet sedan vår tid i Berlin. Eftersom vi tillbringat våra första två nätter i Berlin på ett lyxhotell var ombytet till en väldigt dåligt upplyst lägenhet i sletna Friedrichshain inte en dröm till en början. Men efter några dagar började vi gilla området mer och mer. Det dråpligaste som hände under vår tid här var när vi skulle gå hem från en klubb vid Warschauerstrasse och gick åt fel håll och irrade omkring i ett villakvarter i flera timmar... Men den historien tar jag en annan gång. Kvällen i fråga hade vi varit med på en Pubcrawl, en företeelse som kräver ett helt eget kapitel...
Jag och min dåvarande pojkvän Zac hyrde ett rum i lägenheten som var en tvåa med kök och badrum. En riktigt fräsch lägenhet trots det sunkiga yttret, och det enda negativa var väl just värmeförsörjningen som inte var den bästa. Som otroligt frusen person led jag kraftigt tills vi upptäckte att man kunde slå på ett element... I lägenheten bodde också Anja, en kompis till min brevkompis Sabine som varit vänlig nog att låta oss bo där till ett överkomligt pris. Men vissa dagar testades tålamodet mer än vanligt... Anja var extremt pedant och kunde inte tåla att vi stökat till i köket. Och med stöka till kunde hon mena att vi inte torkat av diskbänken ordentligt. Hon lämnade oftast små lappar skrivna på dålig engelska som vi knappt fattade och detta bidrog till en ganska frostig stämning mellan oss och vår hyresvärd.
Jag tyckte om området kring lägenheten, Mauerpark på gångavstånd och ett litet köpcenter 200 meter bort. Om man gick Gleimstrasse mot Schönhauser Allee och svängde vänster precis vid den stora biografen (bara dubbade filmer dock) hamnade man snabbt vid dåtidens Berlins trevligaste Dönerman. Mosaik döner var alltid öppet, och då menar jag alltid. Tyvärr finns den inte kvar idag, var tvungen att kolla vid ett senare besök i Berlin...
Det var alltså så jag spenderade min första tid i Berlin, Zac flyttade och jag hängde på. Aldrig hade jag trott att jag skulle bli så handlöst och brutalt förälskad i staden... En kärlek som fick mig att återvända.
Min andra lägenhet i Berlin kändes väldigt långt ifrån det ruffiga och slitna Prenzlauer Berg, trots att den bara låg tio minuter med tram från min nya adress: Schlegelstrasse. En adress man direkt våndades över att behöva uttala en sen natt efter besök på olika barer till en taxichaufför. Men å andra sidan kunde man ju bo på Schlesischestrasse vid Schlesisches Tor. Lägenheten låg mittemellan två hållplatser, antingen kunde man välja S-Bahn vid Nordbahnhof eller ta U6:an vid Zinnowitzerstrasse. Fast sanningen att säga promenerade man mest eftersom läget var ypperligt med nära till Oranienburgerstrasse, Hackesher Markt, Friedrichstrasse och Unter den Linden. Den här trean, mitt i Mitte, delade jag med Zac och min kompis Kajsa som jag överatalat det senaste året att Berlin was the place to be. Jag är väldigt säker på att hon inte ångrat sitt val...
Lägenheten hade sjukt högt i tak, så högt att man behövde en stege för att nå upp, alla pallar, stolar och bord i världen räckte inte till. Detta innebar att vi hade dåligt med lampor i alla rum, i alla fall i taket. När jag och Kajsa anlände till Berlin, med Säfflebussen sent en kväll i oktober 2001 hade vi inte berättat för Zac att vi skulle komma just då, som vår medbrottsling hade vi valt ut Zacs kollega Elvis som lovat dyrt och heligt att hindra Zac från att lämna lägenheten. När jag ringde Elvis när vi var på ingång lade han till med sin mest spionlika röst och viskade att de var på plats. Zac var tydligen mer än lovligt förvirrad både innan vår ankomst och efter... Området kring lägenheten var långt mer kulturellt än den förra med Bertold Brecht-museet ett stenkast bort. Ett museum som jag dock aldrig uppfattade att det låg där förrän långt senare. Det finns också en kyrkkogård precis i korsningen Schlegelstrasse/Chaussestrasse där många tyska kulturpersonligheter ligger begravda, mer utförligt beskrivet i Carl-Johan Vallgrens Berlin¨på åtta kapitel. Det mest bisarra i området var en restaurang som serverade svenskt julbord efter konstens alla regler, dock förstod jag inte vad korvsalladen hade där att göra...
Apropå Dönermannen vid Gleimstrasse, här i Mitte fanns faktiskt en Ketchupmann. Alldeles i korsningen Oranienburgerstrasse och Friedrichstrasse finns en liten imbiss som säljer döner, turkisk pizza och pommes frites. En troligtvis sen kväll blev suget för stort för mig och jag beslöt mig för att köpa en pommesbricka på vägen hem från jobbet. Jag stegade fram till en man som jag senare skulle döpa till ketchupmannen och beställde. Han frågade om jag ville ha ketchup på och jag sade något i stil med: Ja, aber nur ein bisschen (Ja, men bara lite). Jag vet än idag inte om det var mitt usla uttal eller hans buslust, men en bricka fylld med ketchup och lite pommes fick jag, och ett brett flin från Ketchupmannen. Sedan den dagen morsade vi alltid på varann när jag gick förbi, men jag köpte aldrig mer pommes med ketchup av honom...
Min tredje lägenhet var bara min för en väldigt kort tid. Jag och Kajsa kunde inte motstå frestelsen utan återvände till staden i november 2005. Lånade under fyra dagars tid en lägenhet av min kompis Patrik som i sin tur bodde i andra hand. Vi fick lova att inte yppa ett ord om var vi bodde om vi skulle råka på någon i närheten av lägenheten som eventuellt kunde vara hans hyresvärd. Vi teg som muren. Lägenheten i fråga låg i Friedrichshain, ett helt nytt område för mig som vi hört vuxit mer och mer i popularitet sedan vår tid i Berlin. Eftersom vi tillbringat våra första två nätter i Berlin på ett lyxhotell var ombytet till en väldigt dåligt upplyst lägenhet i sletna Friedrichshain inte en dröm till en början. Men efter några dagar började vi gilla området mer och mer. Det dråpligaste som hände under vår tid här var när vi skulle gå hem från en klubb vid Warschauerstrasse och gick åt fel håll och irrade omkring i ett villakvarter i flera timmar... Men den historien tar jag en annan gång. Kvällen i fråga hade vi varit med på en Pubcrawl, en företeelse som kräver ett helt eget kapitel...
Labels:
boende,
döner,
friedrichshain,
mitte,
prenzlauer berg
Sunday, January 28, 2007
Willkommen
Frågor som möjligtvis kommer besvaras i den här bloggen?
- Var finns bästa dönern i Berlin?
- Finns vampyrbaren kvar?
- Varför sade ak:s chef alltid "Ich bringe dich um"?
- Är dubbningen av Vänner trovärdig?
- Varför kastar tyskarna fimpar på David Hasselhoff vid Brandenburger Tor?
- Är Kastanienallé världens trevligaste allé?
- Varför bor det extra många punkare med hundar (läs schäfrar) i Friedrichshain?
- Varför flockas drogförsäljarna vid Kottbusser Tor, och är det därför det finns så stora råttor just där?
- Är utsikten från riksdagskupolen värd tre timmars kö?
- Måste kan förstå turkiska för att överleva i Kreuzberg, Turkiets tredje största stad?
- Filmgalerie versus Videoworld. Vilket är bäst?
- Hur många Duploriegeln måste man äta för att få alla fotbollsspelarbilder till VM 2002, och VM 2006?
Das war's für heute, bis bald
ak
- Var finns bästa dönern i Berlin?
- Finns vampyrbaren kvar?
- Varför sade ak:s chef alltid "Ich bringe dich um"?
- Är dubbningen av Vänner trovärdig?
- Varför kastar tyskarna fimpar på David Hasselhoff vid Brandenburger Tor?
- Är Kastanienallé världens trevligaste allé?
- Varför bor det extra många punkare med hundar (läs schäfrar) i Friedrichshain?
- Varför flockas drogförsäljarna vid Kottbusser Tor, och är det därför det finns så stora råttor just där?
- Är utsikten från riksdagskupolen värd tre timmars kö?
- Måste kan förstå turkiska för att överleva i Kreuzberg, Turkiets tredje största stad?
- Filmgalerie versus Videoworld. Vilket är bäst?
- Hur många Duploriegeln måste man äta för att få alla fotbollsspelarbilder till VM 2002, och VM 2006?
Das war's für heute, bis bald
ak
Subscribe to:
Posts (Atom)